1. New to Christmas lighting? Get started with the AusChristmasLighting 101 Manual:
    auschristmaslighting.com/wiki/AusChristmasLighting-101

What would cause one of Ray's 27 Ch Controllers to SLOWLY fail?

Discussion in 'DMX, E1.31 & Networking' started by bdeditch, Dec 31, 2012.

  1. bdeditch

    bdeditch Full Time Elf

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Location:
    Oroville, California
    After a great Christmas season and show, yesterday I noticed that one of 4 of the 27 ch controllers was acting up, last one on a set of 4. It started out great and then with in 3 hours the half of the tree, it was controlling, just stopped. I opened the box and noticed light was just flashing, no signal of course. But it slowly lost signal. other 3 work great. Is there something that could just slowly fail on these?
     
  2. Benschristmaslights

    Benschristmaslights Dedicated Elf Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    2,125
    Likes Received:
    7
    Location:
    Elderslie
    Find Me On:
    did you double check the connection of the data cable?
     
  3. lithgowlights

    lithgowlights Senior Elf

    Joined:
    May 6, 2010
    Messages:
    750
    Likes Received:
    20
    Location:
    Lithgow, NSW
    Find Me On:
    I'd say data cable and connections. I ran 16-18 of these and have not had an issue except for bad connectors on one during testing
     
  4. AAH

    AAH I love blinky lights :) Community Project Designer

    Joined:
    Dec 27, 2010
    Messages:
    2,544
    Likes Received:
    14
    Location:
    Eaglehawk
    Find Me On:
    As the board has a built in test mode I'd flick the function switch on which hopefully will confirm the 2 micros are working. If they are then your lights should be flashing. When you change back to normal mode if you've got no data light happening then you're looking like either there is a fault with the wiring, with your connection to the board or possibly U4 the RS485 receive chip which unfortunately isn't socketed.
     
  5. OP
    OP
    bdeditch

    bdeditch Full Time Elf

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Location:
    Oroville, California
    I tested and it works in demo. as soon as I turned on computer #3 was blinking but #4 had steady light. will check connection tonight. and Happy New Years to my friends down under.
     
  6. David_AVD

    David_AVD Bite my shiny metal ass!

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    3,414
    Likes Received:
    46
    Location:
    Victoria Point (Brisbane)
    Find Me On:
    Did you connect all 3 wires of the DMX connection ?
     
  7. OP
    OP
    bdeditch

    bdeditch Full Time Elf

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Location:
    Oroville, California
    yes I did. its been like that since November.
     
  8. OP
    OP
    bdeditch

    bdeditch Full Time Elf

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Location:
    Oroville, California
    OK got that fixed. When I set everything up in November, I was hoping to have one cable from the Enttec to computer. I ran out of time and had to use a coupler between computer and first contoller. Well guess what was moist. Just enough to mess things up.
     
  9. Benschristmaslights

    Benschristmaslights Dedicated Elf Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    2,125
    Likes Received:
    7
    Location:
    Elderslie
    Find Me On:
    great to hear the problem is solved
     
  10. OP
    OP
    bdeditch

    bdeditch Full Time Elf

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    0
    Location:
    Oroville, California
    Yes just a little problem. I will know better next year.
     

Share This Page