2811 testing with a P12R. Help required!

Discussion in 'RGB Lights - Intelligent Pixels and 3-Channel RGB' started by Madko, Mar 11, 2013.

  1. Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Hey all,


    This is the first time I have tried testing my 2811 strip with my P12R. I followed the manual for the P12R setup and I think I have it all good but I can't explain why I have this effect (see photo)
    I'm running the 30led/m strip and its lighting up the first 11 sections. The last section is lit blue and the first section is flashing from white to yellow.


    Can anyone please explain?
     

    Attached Files:

  2. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    This could be many reasons, but i reakon we need to have as screen capture of your p12r setup and also what software are you using as that can cause the issue
    Most times its a setup related issue so a screen capture makes it easy for others to diagnose if your setup is correct first before looking at possible hardware issues.
     
  3. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Thanks Eddy for your fast reply.
    Here are a couple of screen shots which I hope is what you need. I haven't started the software side of things. This is happening as soon as I power up the P12R. I am planning on using the HLS software package


    Photos below and thanks
     

    Attached Files:

  4. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    I presume your only using the test function

    How long is the cable from the controller top the first pixel, you may need to try a lower data speed like 3000. What happens is that in thest mode each output will change from red, green to blue with a bunch of white pixels which match that output number that will scroll across.
    Also what voltage and what type of strip is this
     
  5. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Yes so far I'm only using the test function. However the strip lighting up is happening without dip 4 in test mode.


    I'm using 2811 30LED/m 12V strip. The power and date cable from controller to first pixel is 6m.
     
  6. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    In the P12R setup screen below the ip setting you have the test pattern enabled. This is an actual updated P12R so its got some extra functions in the setup screen like being able to set the test pattern through the setup screen as well.

    Now with a 6 metre cable i would be more looking at speeds around 2000 to 2800, jump in increments of 200 and see if that works for you
     
  7. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Changing the speed down to 3000 didn't have any effect. I also took it down to 2000 but that did help either.


    I have had both the test enable selected and disabled.


    As soon as I power up the controller and loads up the strip lights up as described.
     
  8. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    have you by any chance been connecting and disconnecting with power on.

    can you try a different strip (change with power off)
     
  9. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    to answer your question, yes i have had power on and disconnected the strip. In saying this, the problem was already occurring before i unplugged with power on.

    I have changed over strips and when i powered up, it didn't light up like before. I then enabled test pattern via the setup page and the same thing happened. The first 11 sections lit up and the last one being blue. I then disabled test pattern but it stayed lit up
     
  10. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    We need to now look at the wiring to ensure you havent mixed any wiring.

    Can you takes some close up pics of your connections including the p12r and the K1 terminal and the strip
     
  11. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    The yellow wire is the CLK wire that I left out as its my understanding it isn't needed for the 2811?
     

    Attached Files:

  12. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    That appears ok, can you provide a picture of the strip connection
     
  13. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Not sure if you can see it that well but what I have done is heat shrunk and siliconed ( neural cure) all my connections.
    The wiring is as followed


    Out of the controller
    Red = power
    Green = data
    Black = GND


    Controller cable to pig tail


    Red to brown
    Black to black
    Yellow and green joined to green and blue


    Pig tail to strip
    Brown to 12v
    Black to GND
    Green and blue to DIN


    Hope you can understand what I have explained
     

    Attached Files:

  14. fasteddy

    fasteddy I have C.L.A.P Global Moderator Generous Elf

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    6,471
    Likes Received:
    16
    Location:
    Albion Park NSW
    Find Me On:
    I would try without the extension.

    One thing that caught my eye was the plug and connection that was done in heatshrink and the wires, do they have any heat shrink on the individual wires, its a bit hard to see in the photo
     
  15. OP
    OP
    Madko

    Madko Full Time Elf

    Joined:
    Dec 24, 2012
    Messages:
    227
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castle Hill NSW
    Sorry Eddy but yes they do. Each individual wire is also clear heat shrunk and then a larger heat shrink filled with silicon over all of them to make water tight.

    Ill try without extensions!
     

Share This Page