Answered Ray Wu's store ... (WS2811, WS2812 new pixel timing and controller compatibility?)

Tonyst

New elf
Joined
Feb 9, 2014
Messages
19
Location
Newcastle, NSW
Has anyone had any problems with lights from Ray Wu's store? I have just got a delivery of pixel strings and they are not working. Previously bought strings work but put the new ones in and nothing.
 

foodi

New elf
Joined
Aug 31, 2014
Messages
20
Location
maryborough victoria
Has anyone had any problems with lights from Ray Wu's store? I have just got a delivery of pixel strings and they are not working. Previously bought strings work but put the new ones in and nothing.
been dealing with ray for 7 years only ever had some faulty 2811s about 3 years ago witch he replaced but he tells me there all tested prior leaving the factory
 

ryanschristmaslights

Senior elf
Administrator
Joined
Jun 30, 2010
Messages
706
Location
Adelaide, Australia
If they are new WS2811 pixels (or WS2812), and you have connected them to an existing controller to test, try seeing if there is new firmware for your controller and install it. There is suggestion that the refresh rate on new WS2811 ICs has changed: https://auschristmaslighting.com/threads/ws2812b-vs-ws2813-is-it-better.9561/#post-89267

More details (for SanDevices controllers): http://doityourselfchristmas.com/forums/showthread.php?47072-Firmware-Update-for-E682-and-E6804-re-new-pixel-timing-on-WS281x-pixels
jstjohnz on DIYC said:
World Semi has made a significant timing change to the WS281x series of pixel chips. The required time between data frames was previously specified as 50us (and was often actually about 12us) and is now spec'd at 250us for some of the newer ICs.
 

Roosta

Full Time elf
Joined
Dec 8, 2015
Messages
202
I have had issues with my most recent delivery, of the kind that ryan has mentioned, however a a firware update was not possbile as the controller i needed to use them with were music controllers supplied in the same order by ray wu.. We are currently in discussions to find a resolution..

Last years strip works fine, just the new stuff wont.. Grr..
 

Kitman

Full Time elf
Joined
Oct 25, 2014
Messages
390
Location
Munno Para
I had an issue with my order from ScottsLed where he also used the new WS2811 chips that have a different refresh rate. After upgrading the firmware on my Sandevice controllers they are working fine, except when using with a 5 meter extension lead they don't work right so trying some different resistor networks to get them working with the 5 meter extension lead. Managed to get 8 different size resister networks spanned across 5 deliveries from Element14 hahaha now to test.
 

scamper

Dedicated elf
Joined
Jan 5, 2014
Messages
1,046
Location
collie
The ic change is one thing and I am led to believe that the old ship is no longer available, so all of the new ones from all suppliers will be the new chip.
The other thing to be mindful of, is that sometimes the wiring may be reversed. So if you are using the plugs that come with it and just plug into an existing set, then the data and ground wires may be back the front, i found this in my mega tree build.
 
Joined
Aug 23, 2015
Messages
620
Location
sheidow park
This year seem's like Ray has been rather busy... I have had more issues with his product this year, than previous years. Hopefully the current order i have been waiting on has no issues.
 

Troy ELD

Full Time elf
Generous elf
Joined
Nov 26, 2011
Messages
285
Location
Central Coast
is the firmware on current new F16V3 boards up to date for latest 2811 chips?

Yes. No update required. Even the V2R doesn't need to update for the new chipset.
 
Last edited:

darylc

404 darylc not found
Global moderator
Joined
Dec 8, 2012
Messages
663
@QldKing(Brad) I wonder if this is a contributing factor to your issue??...
@darylc is the firmware on current new F16V3 boards up to date for latest 2811 chips?
No firmware changes were required for the Falcon boards, so even the very oldest firmwares will work with the latest 2811 chips.
 

pennymoor

New elf
Joined
Dec 29, 2016
Messages
8
Location
Mascot, Sydney, Australia
I had the same problem with rays ws2811s pixels with a firmware upgrade from sandevices all worked well, until i tried to run about 8 strings together and only half worked.After about 1 1/2 hour of trouble shooting i worked out that i was using a mixture of old and new pixels in the run. Changed out the old pixels and everything worked ok. Tried a few different combinations and found you cannot run old and new pixels in the same string.
Mic
 
Top